- 30
- 60
- 120
Rolex Milgauss: Antimanyetik Toolwatch
Rolex Milgauss güçlü manyetik alanlara karşı koyabilen mükemmel bir araç işlevli saattir. Başlangıçta mühendisler ve bilim insanları için geliştirilen sportif ve zarif tasarımlı lüks saat günümüzde hem dress watch hem de yatırım aracıdır.
Araştırmacıların saati
Rolex Milgauss, Oyster koleksiyonu içinde özel bir yere sahiptir. Bu saat Rolex'in manyetik kalkan sayesinde güçlü manyetik alanlardan etkilenmeyen ilk saatidir. Modelin ismi Türkçede "bin" anlamına gelen Fransızca "mille" kelimesinin ve Alman Fizikçi Carl Friedrich Gauss'un soyadının birleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Model, satışa sunulduğu 1956 yılından beri adından da rahatlıkla anlaşılabileceği gibi 1.000 gauss manyetizmaya karşı dayanıklıdır.
Model ayrıca vidalanmış arka kapağı ve vidalanmış twinlock kurma tepesi sayesinde 100 metreye (10 bar) kadar su geçirmemektedir. Bu sayede Milgauss sadece güçlü manyetik alanlarda çalışma yürüten bilim insanları tarafından değil yüzerken ya da başka sporları yaparken de kullanılabilmektedir.
40 mm büyüklüğündeki Oyster saat kasası ve saatin zarafetini ön plana çıkaran orta kısmı parlatılmış üç sıralı Oyster bilezik Milgauss'un tasarım öğelerindendir. Şimşek şeklindeki turuncu saniye ibresi, yine turuncu renkteki "MILGAUSS" yazısı ve kadranın dış kısmında yer alan aynı renkteki dakika skalası da oldukça dikkat çekicidir. Yeşil safir cam da Rolex Milgauss modelinin karakteristik bir özelliğidir.
Rolex'in diğer birçok modeli gibi Milgauss da 2020 ve 2022 yılları arasında fiyat rallisi yaşamış ve fiyatı 2022 yılı ilkbaharından itibaren düşmeye başlamıştır. Modeli 2023 yılında satın almak daha ucuz bir hale gelmiştir. Rolex, Milgauss modelinin üretimini durdurduğundan, saatin fiyatının gelecekte nasıl değişeceğini izlemek oldukça heyecan verici olacaktır.
Rolex Milgauss satın almak için 5 neden
- 1000 gauss miktarına kadar manyetizmaya dayanıklılık
- Sertifikalı Rolex kronometre mekanizması
- Şimşek şeklinde saniye ibresi ve yeşil safir cam
- 904L paslanmaz çelikten imal edilen 40 mm büyüklüğünde saat kasası
- 100 metreye (10 bar) kadar su geçirmezlik
Rolex Milgauss: Fiyatlar
Milgauss Referans Numarası | Fiyat (yaklaşık) | Özellikler |
116400 | 10.000 Euro | Siyah kadran, normal safir cam |
116400GV | 12.500 Euro | Siyah kadran, yeşil safir cam |
116400GV | 14.000 Euro | Mavi kadran, yeşil safir cam |
116400 | 14.200 Euro | Beyaz kadran, normal safir cam |
1019 | 27.500 Euro | Vintage saat, gümüş kadran, akrilik cam |
1019 | 36.000 Euro | Vintage saat, siyah kadran, akrilik cam |
6541 | 147.500 Euro | 1. nesil, piyasada çok az bulunur, akrilik cam |
Rolex Milgauss'un fiyatı ne kadar?
Mavi kadranlı ve yeşil safir camlı Rolex Milgauss 116400GV modelinin yeni örneklerinin fiyatı 2023 yılı Mayıs ayında 14.000 Euro düzeyindedir. İkinci el modellerin fiyatı 12.500 Euro düzeyindedir. Siyah kadranlı ve yeşil safir camlı versiyon da aynı referans numarasını taşır. Bu saatin yeni örneklerini yaklaşık 12.500 Euro'ya, ikinci el örneklerini de 10.000 Euro düzeyinde fiyatlarla satın alabilirsiniz.
Yeşil parlamayan safir camlı normal bir model satın almak isterseniz 116400 referans numaralı versiyonu tercih edebilirsiniz. Kadran için beyaz ve siyah seçenekleri mevcuttur. Siyah kadranlı modelin yeni örneklerinin fiyatı 10.000 Euro ve ikinci el örneklerinin fiyatı 9.300 Euro düzeyindedir.
Vintage Milgauss modellerinin fiyatları
1019 referans numarasını taşıyan Rolex Milgauss vintage saatseverler için gerçek bir hazinedir. 1960'lı yılların başından 1980'li yılların sonuna kadar yaklaşık 20 yıl boyunca Rolex'in üretim portföyünde yer almasına rağmen bu süre zarfında çok az sayıda model satışa sunulmuştur. Bunun nedeni Milgauss'un bu dönemde pek de ilgi görmeyen bir model olmasıdır.
Referans numarası 1019 olan modelin karakteristik özellikleri parlatılmış bezel ve düz saniye ibresidir. Siyah, gümüş ve üzerinde radyoaktif parlayan maddenin kullanılmadığı üç farklı kadran versiyonu mevcuttur. Son versiyon Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire - CERN) için üretilmiştir ve koleksiyonerlerin gözdesidir. "Cern Dial" olarak adlandırılan kadrana sahip Milgauss'un fiyatı 30.000 Euro'nun üzerindedir. Üzerinde trityum parlayan madde kullanılan gümüş kadranlı versiyonun ikinci el örneklerinin fiyatı yaklaşık 27.500 Euro'dur. Siyah kadranlı modelin fiyatı 2023 yılı Mayıs ayına kadar geçen sürede oldukça yükselmiş ve kullanılmış örneklerinin fiyatı yaklaşık 36.000 Euro olmuştur.
1956 yılından 1960'lı yılların başına kadar 6541 referans numarasıyla üretilen ilk modeller Milgauss'un ilk örneklerindendir. Bu referans numarasını taşıyan saatleri günümüzde bulmak çok zor olduğu için düzenlenen açık arttırmalarda bazen 150.000 Euro'dan yüksek fiyatlarla alıcı bulabilmektedir. Kullanım durumları çok iyi olmayan saatlerin fiyatları 50.000 Euro düzeyindedir.
6541 modelinden önce üretilen 6543 referans numaralı modelden çok daha az sayıda üretildiği için bu saatin fiyatı da 150.000 Euro'nun üstündedir. Bu model döner siyah bezeli, Oyster kasası ve Oyster bileziğiyle Rolex'in ilk Submariner saatleri hatırlatmaktadır.
Milgauss kadranların detayları
Milgauss'un kadranı siyah, beyaz ya da mavi renktedir. Beyaz kadranlı modelde saat indeksleri parlak turuncu renktedir. 116400GV referanslı modelin siyah kadranı üzerinde sadece 3, 6 ve 9 indeksleri turuncu renkte, diğer indeksler beyaz renktedir. Mavi kadran üzerinde beyaz indeksler kullanılır. Üç modelde de dakika skalasında turuncu renkte Arap rakamları kullanılır. Siyah kadranlı model normal safir camıyla diğer versiyonlardan farklıdır. Bu modelin kadranının dış kısmındaki dakika skalasında dörtgen turuncu markörler yer alır. Z-Blue modelinde indeksler beyaz renktedir.
Rolex Milgauss'un en dikkat çekici tasarım öğesi her zaman turuncu renkte kullanılmış olan çift zikzaklı saniye ibresidir. İbrenin ucu ok şeklindedir ve bir bütün olarak şimşeğe benzer. Tasarımı sade tutulan bu saatte göze çarpan tek öğe bu saniye ibresidir.
2007'ten beri kullanılan manüfaktür mekanizma 3131
Milgauss modelinde Rolex tarafından üretilen manüfaktür mekanizma 3131 kullanılmaktadır. Bu mekanizma 48 saatlik güç rezervine sahiptir ve saatte 28.800 (4Hz) yarı titreşim yaparak çalışır. Yumuşak demirden yapılan bir kafes mekanizmayı manyetizmadan korur.
3131 mekanizması Milgauss'un yeni versiyonunun tanıtıldığı 2007 yılında üretilmeye başlanmıştır. Merkezi saniye ibresi durdurularak zamanın referans bir saate göre ayarlanması mümkündür. 3131 mekanizması dalış saati Sea-Dweller modelinde kullanılan tarih göstergeli 3135 mekanizmasıyla yakından akrabadır. Milgauss'un mekanizmasının çevresini örten metal örtüde bir boşluk kalmasına neden olacağı için tarih göstergesi bu modelde yer almamıştır.
Twinlock kurma tepesi sayesinde 100 metreye (10 bar) kadar su geçirmezlik
Milgauss'un kasa çapı 40 mm'dir. Orta büyüklükteki saat hem ince hem de kalın bileklere uygundur. Kasa 904L tipi paslanmaz çelikten üretilmiştir. Rolex 904L tipi paslanmaz çeliği sağlamlığı ve korozyona karşı dayanıklılığı nedeniyle tercih etmektedir. Milgauss aynı zamanda sualtında 10 bar basınca dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu değer saatin 100 metreye kadar su geçirmezliğe sahip olduğunu gösterir. Bu sayede saati yüzerken ya da şnorkel kullanırken de takabilirsiniz. Vidalanmış Twinlock tepe saatin içine su sızmasını engeller. Twinlock kurma tepesinde çift contalama sistemi kullanılmıştır.
Easylink uzatmalı Oyster bilezik
Milgauss'un bileziği de kasası gibi 904L tipi paslanmaz çelikten üretilmiştir. Bu modelde kullanılan Oyster bilezik ismini Oyster Perpetual modelinden almıştır. Bileziğin ortasındaki sıra fırçalanmıştır ve dışarıdaki iki sıra mat fırçalanmıştır. Rolex tarafından Easylink olarak adlandırılan katlanır tokaya sahip bilezik 5 mm daha uzayarak kalın bileklere uyum sağlayabilir.
Rolex Milgauss'un hikayesi
Milgauss'u manyetizmadan özel bir denge çarkı yayı ve mekanizmayı çevreleyen metal bir örtü korur. Milgauss modeli 1956 yılında 6541 referans numarasıyla üretilmeye başlanmıştır. Bu saatleri günümüzde bulmak oldukça güçtür ve bu nedenle yüksek fiyatlarla satılmaktadır. Milgauss'un başlangıçtaki hedef kitlesi başta manyetik alanlarda çalışan bilim insanları ve diğer profesyonel meslek sahipleri olmak üzere dar bir çevre olmuştur. Rolex'in merkezinin de bulunduğu Cenevre'de 1954 yılında kurulan ve 1957 yılında faaliyetlerine başlayan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire - CERN) Milgauss modelinin kullanılması için oldukça uygun bir yerdir.
Manyetik alan ölçüm birimi adını Alman matematikçi Carl Friedrich Gauss'dan almaktadır. İlk üretilen Milgauss modelleri 1.000 gauss miktarına dayanıklı olarak üretilmekteydi. Üretimine 1988 yılında ara verilen model, 2007 yılında yeniden üretilmeye başlanmıştır.