Deniz saatleri: Güvertedeki dostunuz
Deniz saatleri geçmişte gemilerde kullanılan güverte kronometrelerinin hassas, küçük ve zarif küçük versiyonlarıdır. Bu saatler denizde rahatlıkla kullanılabilir.
Bu sayfada yer alan bilgiler:
Deniz saati olarak öne çıkan modeller
- Rolex Yacht-Master II
- Panerai Luminor Marina
- Breguet Marine
- Ulysse Nardin Marine Chronometer
- Oris Sixty-Five
Hangi deniz saati hangi amaçla kullanılır?
Yatınızla denize açıldığınızda kullanabileceğiniz bir saat arıyorsanız çok sayıda saat modeli arasından seçim yapabilirsiniz. Rolex Yacht-Master II, regetta geri sayım sayacı işleviyle öne çıkmaktadır. Modelin kasası paslanmaz çelikten imal edilen örneğinin fiyatı yaklaşık 14.000 Euro'dur. Modelin altın örneklerini satın almak için 30.000 Euro ödemelisiniz.Mekanik geri sayım işlevine sahip diğer bir model olan Ulysse Nardin Marine Regatta'yı yaklaşık 12.000 Euro'ya satın alabilirsiniz. Ancak bu üreticinin deniz saatleri koleksiyonu sadece regatta modelleriyle sınırlı değildir. Çok sayıda farklı modelden oluşan koleksiyondaki saatlerin fiyatı 3.000 Euro'dan başlar ve 40.000 Euro'ya kadar çıkar. Kasası ve bileziği gül rengi altından imal edilen deniz saatlerinin fiyatı genellikle 30.000 Euro'nun üstündedir. Ulysse Nardin Marine Grand Deck modelinin beyaz altından imal edilen örnekleri de satışa sunulmaktadır. Mekanizmasında tourbillon komplikasyonu da bulunan bu saatin fiyatı 200.000 Euro'dan fazladır .Yüksek su geçirmezliğe sahip bir saat arıyorsanız Panerai tarafından üretilen Luminor Marina sizin için en ideal modellerden biridir. Modelin ikinci el örnekleri yaklaşık 3.500 Euro fiyatla el değiştirmektedir. Modelin yeni örneklerini yaklaşık 4.500 Euro'ya satın alabilirsiniz. Luminor Marina sahip olduğu özellikler nedeniyle aynı zamanda dalış saati kategorisine de dâhil edilmektedir.Oris Divers Sixty-Five modeli de derin sularda kullanılabilen bir dalış saatidir. Ayrıca tasarımı 1960'lı yılları hatırlatır. Sixty-Five'ın yeni örneklerini 1.300 Euro gibi oldukça uygun bir fiyatla satın almak mümkündür.Breguet'nin Marine koleksiyonunda yer alan deniz saati modelleri fiyat skalasının üst seviyelerinde yer alır. Breguet fiyatı 100.000 Euro'dan yüksek karmaşık mekanizmalı ve değerli materyallerden üretilen farklı modelleri satışa sunmaktadır. Ancak modellerin çoğunun fiyatı genelde çok daha düşüktür ve 7.000 Euro civarında yoğunlaşmaktadır. Deniz saati türünü temsil eden bir model arıyorsanız Breguet koleksiyonu içinde aradığınız saati mutlaka bulabilirsiniz.
İtalyan dalış saatleri
Model | Özellikler | Fiyat |
Oris Divers Sixty-Five | 100 metreye kadar su geçirmez, retro dalış saati, kalın baton ibreler | 1.300 Euro |
Panerai Luminor Marina | 300 metreye kadar su geçirmez, kurma tepesi koruma köprüsü, dalış saati | 3.500 Euro |
Ulysse Nardin Marine Chronometer | 100 metreye kadar su geçirmez, Romen rakamları | 4.000 Euro |
Breguet Marine Chronograph | 300 metreye kadar su geçirmez, Romen rakamları, döner bezel | 7.500 Euro |
Rolex Yacht-Master II | 100 metreye kadar su geçirmez, geri sayım sayacı, döner Ring-Command bezel | 13.000 Euro |
Rolex Yacht-Master II
Rolex'in Yacht-Master II modeli yatçılık sporu için özel olarak geliştirilmiştir. Submariner modeli gibi 300 metreye kadar su geçirmezliğe sahip olmasa da 100 metreye (10 bar) kadar su geçirmez. Saatin en önemli özelliği 10 dakikaya kadar programlanabilir geri sayım işlevine sahip olmasıdır. Bu sayede yat kaptanları hızlı bir regatta başlangıcı yapabilir ve zamanında pozisyon alabilir. Mekanik mekanizmayla bağlantılı olarak çalışan Ring-Command bezel bu imkânı sağlamaktadır. Rolex'in verdiği bilgilere göre bu özelliğe sahip Yacht-Master II mekanizması (4161) 35.000 saatlik bir çalışmanın sonunu olarak ortaya çıkmıştır. Mekanizma 360 parçadan oluşmaktadır.
Yacht-Master II, 44 mm çap ölçüsüyle Rolex'in en büyük saatlerinden biridir. Bu model aynı zamanda bezeli ve geri sayım sayacıyla teknik açıdan en ilginç saatlerden biridir. Modelin çeşitli materyallerden üretilmiş versiyonları mevcuttur: Paslanmaz çelik, sarı altın, paslanmaz çelik ve gül rengi altın kombinasyonu ya da beyaz altın ve platin kombinasyonu. Yacht-Master II modeli Oyster Perpetual koleksiyonuna dâhildir.
Panerai Luminor Marina
Panerai tarafından üretilen Luminor Marina 300 metreye (30 bar) kadar su geçirmezliğe sahip bir dalış saatidir. saatin üreticisi Panerai İtalyan Donanması için ürettiği saatlerle ün kazanmıştır. Panerai 1936 yılında ilk prototipleri ürettikten sonra İtalyan devleti tarafından 1938 yılında donanma için saat üretme siparişi aldı. Rolex saatin üretimini devralmıştır. Günümüzde bu üretim şekli beraber üretim (Joint Venture) olarak adlandırılmaktadır.
Bu saat Gamma su altı komandoları tarafından kullanılmıştır. Panerai'ın ilk dalış saati modeli olan Radiomir 47 mm çapındaki kasası yastık şeklindedir. Zor koşullar altında zamanın en iyi şekilde okunabilmesini sağlamak için karanlıkta iyi parlayan radyoaktif bir madde kullanılmıştır. Ancak bu madde sağlık açısından tehlike yaratmaktaydı. Bu nedenle Panerai farklı alternatiflere yönelmiştir.
Luminor'a dönüşen Radiomor
Radiomir'de kullanılan parlayan maddenin değiştirilmesiyle beraber model yeni bir isme de kavuştu. Modelde 1949 yılında patenti alınan ve daha az parlaklığa sahip trityum bazlı bir madde olan Luminor kullanılmaya başlandı. Bu değişiklikle beraber modelin adı da Luminor'a dönüştürüldü. Panerai 1955 yılında Luminor'un karakteristik kurma tepesi koruma köprüsünü tanıttı. Model günümüzde de bu karakteristik tasarıma sahiptir. Rolex'in başarısında önemli bir yere sahip olan "aslına sadık kalma prensibi" bu modeli de başarıya taşımıştır.
Luminor'in güncel modellerinde üstünde Arap rakamları yer alan siyah kadran kullanılmaktadır. Beyaz kadranın kullanıldığı modeller de mevcuttur. Panerai standart olarak parlatılmış 316L paslanmaz çelikten imal edilen 44 mm çapa sahip saat kasası kullanmaktadır. Titanyumdan üretilmiş kasaya sahip modeller de satışa sunulmaktadır.
Bir diğer karakteristik Luminor özelliği saat 9 pozisyonunda bulunan küçük saniyedir. Hem otomatik mekanizmalı hem de manuel mekanizmalı Luminor Marina modelleri üretilmektedir. Otomatik modeli OP III mekanizması çalıştırır. Bu mekanizma ETA SA Manufacture Horlogère Suisse (ETA) tarafından üretilen ve güvenilirliğini kanıtlamış Valjoux 7750 mekanizması temel alınarak geliştirilmiştir. Ancak bu mekanizma kronograf işlevine sahip değildir. Saatte dakika skalasıyla beraber kullanılan döner bezelin yer almaması da bir dalış saati için alışıldık değildir.
Breguet Marine
Breguet Marine farklı bir deniz saati modelidir. Daha çok bu saat türünün muhafazakâr tarafını temsil etmektedir. Saat markörü olarak kullanılan Romen rakamları ve Breguet'nin karakteristik ibreleri saatin geleneksel tasarımını daha da vurgular. Her ne kadar Breguet Marine koleksiyonunda yer alan saatlerin sportif bir tasarıma sahip olduğunu belirtse de bu fikri paylaşmayanların sayısı oldukça yüksektir. Ancak bu koleksiyondaki saatlerin Breguet'nin diğer modellerine göre daha sportif bir görünüme sahip olduğu söylenebilir. Breguet Marine modelleri klasik zarif tasarımlarıyla Panerai Luminor Marina ya da Rolex Yacht-Master gibi modellerden ayrılmaktadır. 300 metreye (30 bar) kadar su geçirmezliğe sahip olan bazı modeller dalış saati olarak rahatlıkla kullanılabilir.
Breguet Marine'nin çok sayıda beyaz, kırmızı ya da sarı altından imal edilmiş örneği satışa sunulmaktadır. Üretici modelde kullandığı mekanizmalarda da lüks segmentteki mekanizmaları tercih etmektedir. Marine koleksiyonunda saatçilik sanatının en yüksek noktalarından biri olan tourbillon komplikasyonuna sahip mekanizmaları bulmak mümkündür.
Ulysse Nardin Marine Chronometer
Ulysse Nardin 19. yüzyıl boyunca yüksek kaliteli gemi kronometreleri üretti. Üreticinin hala deniz kronometreleri ve deniz kronografları üretmeye devam ediyor olsa da bu modeller artık kol saati olarak üretilmektedir. Bu üreticinin modellerinin tasarımı rakip üretici Breguet'nin saatlerine benzemektedir. Modeller Romen rakamlarının ön planda olduğu daha çok muhafazakar görünüme sahiptir. Altın kullanımı Ulysse Nardin için temel bir öneme sahiptir. Regetta işlevine sahip modeller yelken yarışına 10 dakika süre kalmasından itibaren geri sayım yapabilmektedir. Saat bu özelliğiyle Rolex'in Yacht-Master II ile rekabet halindedir.
Oris Sixty-Five
Oris Divers Sixty-Five çok sayıda farklı amaçla kullanılabilen bir deniz saati modelidir. Sixty-Five, 100 metreye (10 bar) kadar su geçirmezliğe sahip bir retro dalış saatidir. Saatin tasarımı, profesyonel dalgıçlığın yanı sıra büyük kitlelerce hobi amaçlı olarak dalgıçlık yapılmaya başlandığı bir dönem olan 1960'lı yılların ortasına ait çizgileri yansıtmaktadır. Modellerin kadranında kullanılan geniş baton ibrelerinde saat markörlerinde olduğu gibi parlayan madde kullanılmıştır. Dalış saatlerinde standart olan dakika skalalı döner bezle ve sıfır noktası Sixty Five modelinde de bulunmaktadır.
Aralarında Alman üretici Steinhart'ın da bulunduğu bazı üreticiler deniz saatleri ve güverte saatleri için bağımsız koleksiyonlara sahiptir. Üreticiler tasarımlarıyla tarihsel örneklerine uygun, sade tasarıma sahip klasik saatler üretmektedirler. Geçen yüzyılın ilk yarısında bu saatler gemilerin güvertelerinde zamanı ölçmek için kullanmaktaydılar.