- 30
- 60
- 120
GMT saatleri: Londra saatinden daha fazlası
GMT saatler sadece bulunduğunuz yerdeki saati değil ikinci bir saat dilimini daha gösterir. Bu özellik çok seyahat edenler ya da iş insanları için oldukça faydalıdır. GMT komplikasyonuna sahip saatlerin fiyatları oldukça farklılık göstermektedir.
Bu sayfada yer alan bilgiler:
Ek akrep ibreli GMT modelleri
- Rolex GMT-Master, GMT-Master II & Explorer II
- Breitling Navitimer GMT ve Navitimer World
- Omega Seamaster Planet Ocean 600 M Co-Axial GMT
- Panerai Luminor GMT
- Jaeger-LeCoultre Master Compressor Diving GMT
Rolex: Yeni bir saat türünün öncüsü
GMT çok sayıda saat modelinde kullanılan bir kısaltmadır. Rolex GMT-Master II bu saat türünün en bilinen temsilcisidir. Bu modelin önceki versiyonu olan GMT-Mastervintage saat pazarında önemli bir yere sahiptir. Rolex bu modeli ilk kez 1955 yılında satışa sunmuştur. Saatin hedef kitlesi pilotlardı. Pan Am Hava Yolları çok sayıda üreticiden benzer özelliklere sahip bir saat için teklif almış ve sonunda saatin üretimi için Rolex'e sipariş vermiştir. GMT-Master modeli Pan American World Airways'in resmi kronometre modeli olmuştur.
GMT-Master serisindeki modellerde akrep, yelkovan ve saniye ibresine ek olarak bir akrep ibresi daha bulunur. Bu ibre 24 saat içinde kendi etrafında bir tam dönüş yapar. 1983 yılında satışa sunulan GMT-Master II (3085 mekanizması) ile beraber bu ibre kurma tepesi aracılığıyla bağımsız olarak ayarlanabilme özelliğine kavuşmuştur. Bu sayede ikinci bir zaman dilimi için gerekli ayarlamayı kolayca yapabilirsiniz. Bu akrep ibresi kadran üzerindeki saat markörlerini değil, bezel üzerindeki markörleri kullanır. Bezelin üstünde 24 saat skalası yer alır. Ek ibre ve bezel üstündeki skala beraber kullanılarak başka bir saat diliminde saatin kaç olduğu okunabilir.
GMT saatlerin fiyatı ne kadar?
İki saat dilimine sahip saatlerle ilgileniyorsanız Rolex GMT-Master modeli mutlaka koleksiyonunuzun bir parçası olmalıdır. Bu model kendi türünün en tanınmış örneğidir.
Fiyat bilgisi
Model | Kasa çapı | Fiyat |
Rolex GMT Master (Referans numarası 6542) | 40 mm | 100.000 Euro |
Rolex GMT Master II Gold (elmas süslü) | 40 mm | 80.000 Euro |
Breitling Navitimer GMT | 48 mm | 7.000 Euro |
Rolex GMT-Master II (Paslanmaz çelik) | 40 mm | 7.000 Euro |
Panerai Luminor GMT | 44 mm | 6.500 |
Jaeger-LeCoultre Master Compressor Diving GMT | 46 mm | 6.000 Euro |
Rolex Explorer II | 40 mm | 5.500 Euro |
Omega Seamaster Planet Ocean 600 GMT | 43 mm | 5.000 Euro |
Breitling Navitimer World | 46 mm | 4.500 Euro |
GMT-Master II
Paslanmaz çelikten imal edilmiş GMT-Master II modelinin yeni örneklerinin fiyatı yaklaşık 7.000 Euro'dur. Bu model otomatik manüfaktür mekanizma 3186 tarafından çalıştırılır. Modelin çok iyi durumdaki örneklerinin fiyatı 6.000 Euro civarındadır. Kasası altından imal edilmiş ve elmaslarla süslü modellerin fiyatı 80.000 Euro'ya kadar ulaşabilmektedir. Vintage kategorisinde kabul gören 1955-1959 yılları arasında üretilen 6542 referans numaralı ilk GMT-Master modellerinin fiyatları da bu düzeydedir. Piyasada oldukça az bulunan bu saatlerin iyi durumdaki örneklerinin fiyatı 100.000 Euro'yu bile aşabilmektedir. Rolex tarafından üretilen bir başka saat olan Explorer II, GMT-Master modelinin uygun fiyatlı bir alternatifidir. Bu modelin çok iyi durumdaki örnekleri yaklaşık 5.500 Euro fiyatla el değiştirmektedir.
Breitling Navitimer modeli de GMT-Master ile benzer bir geçmişe sahiptir. Bu model de 1950'li yıllarda üretilmeye başlayan bir pilot saatidir. Yuvarlak hesap cetveli saatin en karakteristik özelliğidir. Yeni GMT modellerinin fiyatı 7.000 Euro düzeyindeyken Navitimer World'ün yeni durumdaki örneklerinin fiyatı 4.500 Euro fiyatla el değiştirmektedir. İki model arasında işlevsellik açısından önemli bir fark bulunmamaktadır. Mekanizmayı görmeyi sağlayan cam arka kapak ve 46 mm yerine 48 mm büyüklüğünde kasa isteyenler GMT modelini tercih etmelidir. Navitimer World'ün paslanmaz çelikten imal edilen arka kapağı üstüne işlenmiş saat dilimleri ve dünya metropollerinin isimleri gravürü önemli bilgileri bir arada görmeye imkân sağlar.
Yeni durumda bir Omega Seamaster Planet Ocean satın almak için 5.000 Euro ödemelisiniz. Su geçirmezlik sizin için satın almak istediğiniz saatin mutlaka sahip olması gereken bir özellikse bu dalış saati modeli en doğru tercihlerden biridir. Saat 600 metreye (60 bar) kadar su geçirmez. Seamaster Aqua Terra modeli 150 metreye (15 Bar) kadar su geçirmez. Bu saat bileğinizdeyken yüzebilir, jet ski kullanabilir ya da benzer aktiviteleri yapabilirsiniz. Bu model Planet Ocean'a göre daha zarif bir tasarıma sahiptir.
Bir diğer İsviçre üretimi GMT işlevli dalış saati de Master Compressor Diving GMT (referans numarası Q187T770) modelidir. Jaeger-LeCoultre tarafından üretilen bu saatin yeni örneklerinin fiyatı yaklaşık 6.000 Euro'dur. Model, kasası titanyumdan üretildiği için saat çok hafiftir ve 1000 metreye (100 bar) kadar su geçirmez.
İtalyan saat üreticisi Panerai tarafından üretilen Luminor GMT ikinci saat dilimine sahip en önemli dalış saati modellerinden biridir. Bu saatin yeni örneklerini yaklaşık 6.500 Euro'ya satın alabilirsiniz.
Gündüzü ve geceyi gösteren bezel
GMT saatlerin bezelinin üstünde yer alan 24 saat skalası binlerce kilometre uzakta yer alan bir yerleşim yerinde saatin sabah 4 mü yoksa öğleden sonra 4 mü olduğunun rahatlıkla anlaşılmasını sağlar. Rolex bu ayrımı daha da belirgin kılmak için GMT-Master modelinin birçok örneğinde bezeli iki renkli olarak kullanmıştır. Pepsi adı verilen model bu saatlerin en bilinen örneğidir. Bezelin sabah 6 ve akşam üstü saat 6 arasında kalan kısmı kırmızı ve akşam üstü saat 6 ve sabah saat 6 arasında kalan kısmı mavi renktedir. GMT-Master modelinin bezeli her iki yöne de döndürülebilir. Bu özelliğiyle Rolex Explorer II modelinden ayrılır. Explorer II modelinde de merkezi 24 saat akrebi ve onunla beraber kullanılan bir skala yer almaktadır. Ancak saatin bezeli dönmez.
GMT-Master ve GMT-Master II modellerinin bezellerinde kullanılan materyaller on yıllar içinde değişmiştir. Modellerin yeni örneklerinde bezeller Rolex tarafından üretilen bir seramik olan Rolex Cerachrom'dan imal edilmektedir. Seramik çizilmelere karşı oldukça dayanıklıdır. Daha önceki yıllarda üretilen modellerde kullanılan alüminyum bezeller çizilmeye karşı seramik kadar dayanıklı değildir. İlk üretilen GMT-Master modellerinin bezelleri 1950'li yıllarda telefonlarda, radyolarda ve lamba anahtarlarında kullanılan bakalit maddesinden üretilmiştir. Bakalit bezelli eski GMT-Master modelleri günümüzde oldukça aranan, pahalı koleksiyon parçalarıdır.
Çok seyahat edenler için Jaeger-LeCoultre ve Omega dalış saatleri
GMT işlevli iki Breitling-Navitimer modeliBreitling ünlü pilot saati koleksiyonu Navitimer içinde ek 24 saat akrebine sahip olan iki modele yer vermektedir: Navitimer World ve Navitimer GMT. Her iki modelde de 24 saat skalası yer alır. Ancak bu skala bezel üstünde değil kadran üstünde yer alır. Navitimer GMT modeli 48 mm kasa ölçüsüyle Navitimer World modelinden 2 mm daha büyüktür. Manüfaktür mekanizma Breitling B04'ün kullanıldığı modelin kasa arka kapağı camdan imal edilmiştir. Navitimer World modelinin paslanmaz çelik arka kapağının dış kısmına önemli şehirlerin isimleri ve bulundukları saat dilimleri gravür olarak işlemiştir.Bazı saat üreticileri dalış saatlerine ikinci bir saat dilimini gösterme özelliğini de ekleme imkânını sunmaktadır. Jaeger-LeCoultre tarafından üretilen Master Compressor Diving GMT modeli bu saatlerden biridir. Ek akrep ibresi saat 9 pozisyonunda yer alan 24 saat alt ekranında yer almaktadır.
Omega da Seamaster Planet Ocean ve Seamaster Diver 300 M modellerini isteğe bağlı olarak merkezi 24 saat akrep özelliğiyle satışa sunmaktadır. Seamaster Aqua Terra modelinde de bu komplikasyon mevcuttur.
Dünya saatleri ve Dual-Time saatler
GMT harfleri Greenwich Mean Time'ın (Greenwich Ortalama Zamanı) kısaltmasıdır. Greenwich Mean Time, 1884 yılında uygulamaya konan uluslararası dünya saatidir. Yerel saatten ya da yaz/kış saati uygulamasından bağımsız olarak dünyanın her yerinde aynıdır. GMT ismi 1972 yılında Coordinated Universal Time (Eş Güdümlü Evrensel Zaman) olarak değiştirilmiştir. Bu saat uygulaması için UTC (Temps universel coordonné ) kısaltması kabul edilmiştir. Bu saat, atom saati (International Atomic Time - TAI) kullanılarak belirlenir. GMT saatleri ile diğer saat türleri arasında büyük farklılıklar bulunmaz.
Dual Time saatler ile GMT saatler arasında oldukça büyük bir benzerlik vardır. Örneğin merkezi 24 saat akrep ibresine sahip olan IWC Ingenieur Dual Time modeli GMT saat olarak da satılabilirdi. GMT saatler ve Dual Time saatler ile dünya saatleri birbirleriyle yakın akrabadırlar. Patek Philippe tarafından üretilen World Time modelinde de görülebileceği gibi dünya saatleri 24 saat dilimini aynı anda gösterirler. Kadranında şehir isimleri yazılı olan bir saat büyük ihtimalle bir dünya saatidir. Breitling Navitimer World gibi saatler de geniş anlamda dünya saati kategorisi altında değerlendirilir.
"GMT saati" teriminin aslında çok da doğru olmadığını belirtmek gerekir. İkinci akrep ibresi sadece Londra saati olan Greenwich Mean Time'ı değil isteğe göre başka bir zaman dilimini de gösterebilmektedir.