Breguet, geleneğe ve yaratıcı teknolojiye önem veren bir saat üreticisidir. Tourbillion ya da "Pare-chute" darbe koruma sistemi gibi yeniliklerle saatçilikte devrim yapmıştır. Marie Antoinette ve Napoleon, Breguet'in ünlü müşterilerindendir.
1747 yılında İsviçre'nin Neuchâtel Kantonu'nda dünyaya gelen saat ustası Abraham-Louis
Breguet saatçiliğin en büyük dâhilerinden biri olarak kabul edilir. Breguet, 1775 yılında Paris'te atölyesini açmıştır. Breguet, ilk otomatik mekanizmalı köstekli saati ve
Marie-Antoinette olarak anılan saati bu atölyede üretmiştir. Breguet'in 160 numaralı saat olarak isimlendirdiği
Marie-Antoinette, günümüzde de dünyanın en karmaşık yapılı saatlerinden biri olma özelliğini korumaktadır. Kraliçenin ismi açıklanmayan bir hayranı tarafından siparişi verilen saatin tasarımı ve yapımı 44 sene sürmüştür. 1793 yılında ölen Fransa kraliçesi saatin yapımının bitişini görememiştir. Breguet'in saat işçiliğindeki ustalığı sadece Marie Antoinette'i değil çok sayıda önemli şahsiyeti de etkilemiştir. Paris'teki atölyede üretilen saatler, Rus Çarı I. Alexander, Napoleon Bonaparte ve Sir Winston Churchill tarafından kullanılmıştır. Atölye, 1870 yılına kadar bir aile işletmesi olarak kalmıştır. Bu tarihte, şirketin yönetimi firmada usta başı olarak görev yapan İngiliz Edward Brown'a devredildi. Birkaç kez sahibi değişen şirket, 1999 yılından beri İsviçreli Swatch Group tarafından yönetilmektedir.
İsviçreli Swatch Group çatısı altında marka adetâ yeniden doğmuştur. Tasarımcılar, markanın ilk üretime başladığı yıllardaki modellerini hatırlatan çift Tourbillion ya da geleneksel öğeler bulunduran kol saatleri tasarlamaya başlamışlardır.
Classique koleksiyonuna dâhil modeller günümüzde markanın en bilinen saatleridir.
Reine de Naples serisi klasik kadın kol saati sevenlere yönelik olarak tasarlanmıştır. Bu koleksiyon Abraham-Louis Breguet tarafından 1810 yılında Napolyon'un kız kardeşi Caroline Murat için üretilen saat temel alınarak tasarlanmıştır.
Marine serisi Breguet'nin klasik çizgisine ait özellikleri, modern ve sportif bir çizgiyle buluşturmaktadır. İlk bakışta sağlam bir dalış saati gibi görünse de, daha yakından incelendiğinde saatte kullanılan platin ile 18 ayar beyaz ve gül rengi altın gibi değerli materyaller hemen fark edilebilir. Saatin içini inceleyenlerse, Breguet'nin kendi imalatı olan mekanizma ve çok sayıda farklı komplikasyonla karşılaşacaktır.
A.-L. Breguet: Saatçiliğin Dâhisi ve Devrimcisi
Abraham-Louis Breguet, öncü yenilikleriyle saat yapımcılığında devrim yaratmıştır. Breguet'nin bir buluşu olan Tourbillon, günümüzde üretilen mekanik kol saatlerinde yer çekiminin mekanizma üstündeki etkisini sınırlamak için hâlâ kullanılmaktır. Bu buluşa yol açan neden, 18.yy ve 19.yy'da erkeklerin önemli bir kısmının köstekli saatlerini yelek ceplerinde dik olarak taşımalarıydı. Bu şekilde taşınan saatin mekanizmasının yer çekiminden daha fazla etkilenmesi nedeniyle, saat dakik bir şekilde çalışmamaktaydı. Breguet, 1801 yılında eşapman ve balans çarkını demir bir kafes içine yerleştirdi. Bu kafes her bir dakikada bir kez kendi etrafında dönmekteydi. Bu rotasyon mekanizmanın yavaşlamasını ya da hızlanmasını dengelemekteydi. Günümüzde de Tourbillon bulunan mekanizmalar kronometre testlerinde en iyi değerleri elde etmektedir.
Breguet balans çarkı pandülü, kullanılmaya başlandığı 1795 yılından beri saat mekanizmasının hassasiyetini arttırmak için kullanılmaktadır. Geleneksel pandüllerden farklı olarak, pandül yayı son kurma dönüşünde yükselir ve merkeze doğru eğilir. Bu sayede yayın sonu normalde düz olan pandülün üstüne çıkar. Bu hareket sayesinde pandül yayı "nefes alır" ve saatin hassasiyetini olumlu etkiler. Merkezi İsviçre'nin L’Abbaye kentinde bulunan şirket, ürettiği mekanizmalarda bu yenilikleri kullanmaya devam etmektedir.
Günümüzde saatlerde kullanılan darbe koruma sisteminin öncüsü olan "pare-chute"özelliği de saat üretiminde çığır açan bir gelişmedir. Bu özellik saatin herhangi bir nedenle yere düşmesi sonucunda kırılgan balans çarkı ekseninin ve narin yakut silindirlerin zarar görmesini engellemeyi amaçlamaktadır. Breguet, mekanizma parçalarını esnek bir şekilde yerleştirebilmek için çelikten, uçları açık bir şerit tasarlamıştır. Türkçe'de "paraşüt" anlamına gelen "pare-chute" darbe sisteminin ilk prototipinin tanıtımı, 1790 yılında zamanın Fransız Dışişleri Bakanı Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord'a yapılan bir ziyaret sırasında Breguet tarafından bizzat yapılmıştır. Breguet, toplantıda bulunanların huzurunda bir köstekli saati yere atmıştır. Saati yerden aldığında, saat hiç bir şey olmamış gibi çalışmaya devam ederek sunumu izleyenleri şaşırtmıştır.
21. Yüzyıl için Silisyum Tasarımlar
Dünyaca ünlü saat üreticisinin teknik yaratıcılıktaki öncülüğü sürmektedir. Breguet'nin saat ustaları mekanik saatlerin geleceğini kökten değiştirecek yeni tasarımlar yapmaya devam etmektedirler. Bu yeniliklerin güncel örneklerinden biri de mekanizmalarda silisyum kullanımıdır. Bilgisayar teknolojisinde kullanılan bu yarı metal, tasarımcılar tarafından Breguet'nin kendi üretimi olan mekanizmalarda kullanılmaktadır. Silisyum kullanımı saat tasarımda birçok avantaj sağlar: Silisyum çelik ve pirinçten daha düşük yoğunluğa sahiptir. Ayrıca amanyetik bir yapıya sahiptir. Böylece daha az atalet momentlerine sahip hafif parçaların üretimi mümkün olmaktadır. Parçalar hafif olmalarına rağmen, çok sağlam, aşınmaya ve korozyona karşı dayanıklıdırlar. Eşapman çarkı, manivela ve balans çarkında bu özellikler çok önem taşımaktadır. Breguet, uzun yıllar süren araştırma çalışmaları sonrasında dünyanın silisyum parçalar taşıyan ilk saatleri olan Classique 5177, 5197 ve 5837 modellerini 2006 yılında tanıtmıştır.
XXII 10 Hz kronograf modelinde balans çarkı yayı, eşapman çarkı ve manivela silisyumdan imal edilmiştir. Bu saat, Breguet'nin saatte 72.000 yarı titreşim (A/h) yapan ilk mekanik kronometresidir. Genelde mekanik mekanizmaya sahip kronometreli saatler, 4 Hz'e denk gelen, saatte 28.800 yarı titreşim (A/h) yaparak çalışır. Bu modelde tasarımcılar frekansı %150 arttırmayı başarmışlardır. Bu frekans artışı daha yüksek hassasiyet ve daha iyi bir kronometre işlevi sağlar. Kronometre saniye göstergesinin hareketleri, insan gözüne sürekli akan bir hareket gibi görünür. Bu modelle saniyenin 20'de biri kadarlık aralıklarla zaman ölçümü yapmak mümkündür. Silisyum kullanımı üretim sırasında tamamen yepyeni imkanlar sunmaktadır. Saat ustaları ilk kez balans çarkı eksenini manyetik olarak yerleştirme imkanına sahip olmuşlardır. Azalan sürtünme ve daha istikrarlı rotasyon mekanizmanın hassasiyetini daha da arttırır. Ayrıca mekanizma parçalarının yağlanmasına da artık gerek kalmamaktadır.
Breguet'nin Geleneğe Sadık Modern Tasarımları
Elde ettiği büyük başarı ve yakaladığı popülerlik nedeniyle A.-L. Breguet, çok sayıda taklitçiyle mücadele etmek zorunda kaldı. Taklitlerin önüne geçmek için 1795 tarihinden itibaren saatlere gizli bir imza eklenmeye başlamıştır. İmza kadran üzerinde bulunmaktadır, ama fark edilmesi neredeyse imkansızdır. İmza sadece ışığın eğik bir açıyla kadrana yansıdığı durumlarda görülebilmektedir. Bu imza günümüzde de saatin orijinal olduğunun bir kanıtı olarak kadranda yer almaktadır. 200 yılı aşkın bir süredir Breguet modellerinin dünyaca ünlü akrep ve yelkovanları dönmeye devam etmektedir. Uçlarının ortası delik akrep ve yelkovan, elmaya benzemektedir. Zarif ve sade akrep ve yelkovanlar, A.-L. Breguet tarafından tasarlanmış Arap rakamlarına eşlik etmektedirler. Zarif tasarıma sahip rakamlar, İsviçreli üreticinin emaye kadranlarını süslemektedir.
Dâhi saat ustası, kadran için de dikkat çekici bir özellik tasarlamıştır. Breguet, markanın en önemli tanınma özelliklerindne biri haline gelecek olan 1786 yılında altın ya da gümüş guilloche işlemeli kadranı kullanmaya başlamıştır. Guilloche süsleme işlemi sırasında kadranın üst yüzeyi elle düzleştirilir ve yansımayı önleyecek bir yapıya kavuşturulur. Güneş ışını, dalga ya da satranç tahtası motifleri saate sıra dışı bir görünüm katar. Her bir Breguet saatinin kendine ait bir üretim numarası vardır. 1983 yılında esrarengiz bir şekilde Kudüs'te sergilendiği müzeden çalınan 160 numaralı Marie Antoinette gibi tüm Breguet saatleri eşi benzeri olmayan sanat eserleridir. Dünyaca ünlü 160 numaralı saat, 2007 yılında yeniden ortaya çıkmıştır. Saatin çalınmasından sonra tasarımcılar ve saat ustaları arşiv dokümanlarını kullanarak bin bir zahmetle saati yeniden üretmişlerdir. 2004 yılında tamamlanan üretim, saatin ortaya çıkmasıyla boşa giden bir çaba olarak kalmıştır.