Breitling Navitimer dünyanın efsanevi pilot saatleri arasındadır. Saatin en göze çarpan özelliği hesap cetvelli bezelidir. Öne çıkan modeller 18 ayar altından üretilir ve rattrapante kronograf işlevine sahip manüfaktür mekanizmayla çalışır.
Navitimer günümüzde de Breitling'in en başarılı modelidir. 1952 yılında satışa sunulan model pilot saatleri arasında bir ikon statüsündedir. Kronografın "Navigation" ve "Timer" kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş akıllara kazınan ismi kullanım amacını da ortaya koymaktadır. Kol saati matematik işlemleri yapmaya imkân sağlayan hesap cetvelli bezeli sayesinde bir kokpit bilgisayarı gibi kullanılabilmektedir. Bu sayede saat zamanı gösterme ve süre ölçümü işlevlerinin ötesine geçmektedir. Pilotlar saatle hız, yakıt tüketimi, kalkış ve iniş mesafesi hesabı yapabildikleri gibi birimleri de birbirlerine çevirebilirler.
Breitling, Navitimer modelini 2009 yılından beri kendi geliştirdiği manüfaktür mekanizma B01 ile satışa sunmaktadır. Kadran tasarımı ve alt kadranların dizilimi daha önceki yıllarda üretilen Navitimer modelleriyle aynıdır. Koleksiyonun güncel modellerinin öne çıkan örneklerinde yine Breitling tarafından geliştirilmiş olan Rattrapante işlevi de bulunmaktadır. Sınırlı sayıda özel olarak üretilmiş modeller koleksiyonerlerin ilgisini çeken saatlerdir. 2012 yılında pilot saatinin üretimine başlanmasının 60. yıl dönümü nedeniyle 500 adetle sınırlı olarak satışa sunulan mavi kadranlı Breitling Navitimer 01 Blue Sky Limited Edition bu saatlerden biridir. 2015 yılında tanıtılan Navitimer AOPA modelinde de sadece 500 adet üretilmiştir. AOPA kısaltması Aircraft Owners and Pilots Association (Uçak Sahipleri ve Pilotlar Birliği) için kullanılmaktadır. 1939 yılında kurulan bu organizasyon uçak sahiplerini ve pilotları bir araya getiren dünyanın en büyük örgütüdür.
Breitling 2018 yılı başında yeni tasarlanmış Navitimer 8 modelini koleksiyona dâhil etmiştir. Bu saatte Navitimer'a özgü hesap cetveli bulunmaz. Bu yeni seri tasarımı nedeniyle koleksiyondaki kronograflara, dünya saatlerine ve tarih ya da tarih ve gün göstergeli üç ibreli modellere göre daha sade ve şık bir görünüme sahiptir. Modelin isminde yer alan 8 rakamı 1938 yılında kurulan ve 8 günlük güç rezervine sahip kokpit saatleri üreten Huit Aviation üretim departmanına yapılan bir atıftır. Fransızca "huit" kelimesi "sekiz" anlamına gelmektedir.
Model | Fiyat (yaklaşık) | Kasa çapı (mm) | Üretim adedi |
Navitimer B03 Chronograph Rattrapante 45 Red Gold | 27.000 Euro | 45 | 250 |
Navitimer 8 B01 Chronograph 43 Red Gold | 20.000 Euro | 43 | – |
Navitimer B01 Chronograph 43 Red Gold | 12.200 Euro | 43 | – |
Navitimer Blue Sky | 7.300 Euro | 43 | 500 |
Navitimer AOPA | 7.200 Euro | 43 | 500 |
Navitimer 1461 46 Limited Edition | 6.900 Euro | 46 | 1.000 |
Navitimer B01 Chronograph 46 Steel | 5.300 Euro | 46 | – |
"Old Navitimer" Kronograf Steel | 3.400 Euro | 41 | – |
Kasa çapı 43 mm olan güncel Breitling Navitimer B01 modeli manüfaktür mekanizmayla çalışır. Bu modelin yeni örnekleri 5.100 Euro, ikinci el örnekleri 4.700 Euro fiyatla satışa sunulmaktadır. 18 ayar kırmızı altından üretilen varyasyonların yeni örnekleri 12.200 Euro, kullanılmış örnekleri yaklaşık 9.900 Euro fiyatla alıcı bulur. Paslanmaz çelikten üretilen 46 mm büyüklüğündeki modelin yeni örnekleri 5.300 Euro, ikinci el örnekleri 4.600 Euro fiyatla satılmaktadır. "Old Navitimer" olarak adlandırılan ve otomatik Valjoux 7750 otomatik kronograf mekanizmasıyla çalışan modelin fiyatı daha uygundur: Bu saatin kullanılmış örneklerini 3.200 Euro'ya satın alabilirsiniz. Breitling bu mekanizmayı Navitimer koleksiyonunda da kullanmaya devam etmektedir. Paslanmaz çelikten imal edilen yeni saatlerin fiyatı 3.400 Euro düzeyindedir.
2017 yılında tanıtılan manüfaktür mekanizmayla çalışan 45 mm büyüklüğündeki rattrapante kronograf modeli Breitling Navitimer B03 Rattrapante'nin paslanmaz çelik versiyonlarını 7.700 Euro'ya satın alabilirsiniz. Gül rengi altından 250 adetle sınırlı sayıda üretilen varyasyonun fiyatı 27.000 Euro'yu geçmektedir. 500 adetle sınırlı sayıda üretilen Blue Sky modelini bulabilmek oldukça güçtür. Timsah derisinden imal edilen mavi kayışlı modelin satışa sunulduğu 2012 yılındaki liste satış fiyatı 7.300 Euro'dur. 2015 yılında satışa sunulan Navitimer AOPA modeli de az sayıda üretilen modellerden biridir. Bu lüks saatin özelliği kadranda ve kasa kapağı üzerine işlenmiş olan AOPA logosudur. Bu model 1950'li yıllarda üretilen ve kadranında bu logonun bulunduğu modelleri hatırlatmaktadır. Liste fiyatı 7.200 Euro olan AOPA-Navitimer, Blue Sky modelinden biraz daha düşük fiyatla alıcı bulmaktadır.
Sınırlı sayıda üretilen bir diğer model de ismini şirketin kuruluş tarihinden alan Navitimer 1884'tür. Breitling bu model de zaten işlevsel bir saat Navitimer'ın işlevlerine ek olarak merkezi ibreli tarih göstergesi ve gün ve ay göstergesi de kullanmıştır. Markanın tutkunları fiyatı yaklaşık 6.000 Euro olan bu saate "Datora" ismini takmışlardır. Saatin takvimini 4 yılda bir düzeltmek istiyorsanız Navitimer 1461 modelini daha yakından inceleyebilirsiniz. Bu saat tarihi, günü, ayı ve Ay'ın evrelerini 1461 gün, yani 4 yıl boyunca doğru bir şekilde göstermektedir. Model 46 mm büyüklüğündeki kasasıyla Navitimer'ın en büyük örneklerinden biridir. Saatin kullanılmış örnekleri 4.800 Euro fiyatla el değiştirirken, yeni saatlerin fiyatı 6.900 Euro düzeyindedir.
Vintage saatleri sevenler ilk kuşak Navitimer modellerine oldukça fazla ilgi göstermektedir. 806 referans numarasını taşıyan bu modeller manuel kurmalı Venus 178 mekanizmasıyla çalışmaktadır. Bu saatlerin yine manuel kurmalı bir mekanizma olan Valjoux 72 ile çalışan az sayıda örneği de mevcuttur. Bu saatler koleksiyonerlerin gözdelerinden biridir. Navitimer Ref. 806 modelinin fiyatı kullanım durumuna göre 3.000-10.000 Euro arasında değişir. Altın kaplanmış modellerin fiyatı gördüğü ilgiyle ters otantılı olarak daha yüksektir. 18 ayar altından imal edilen modeller yüksek fiyatlı olduğu gibi bu saatleri bulmak da oldukça zordur.
11 mekanizmasıyla çalışan Breitling'in ilk otomatik kronograf modelleri de oldukça ilgi çekicidir. Bu saat mekanizması Zenith'in El Primero ile beraber ilk otomatik kronograf mekanizması olma ünvanına sahiptir. Saat üreticileri Breitling, Heuer-Leonidas, Dubois Dépraz ve Büren 1960'lı yıllarda 11 mekanizmasını beraber geliştirmiştir. Bu mekanizmayı kurma tepesinin kasanın sol yanında olmasından tanıyabilirsiniz. Breitling Navitimer Chrono-Matic modelinin sahanda yumurta şeklindeki kasası da saatin karakteristik özelliklerinden biridir. Saatin 1970'lı yıllarda üretilen örneklerini 2.000 Euro'ya satın alabilirsiniz. Özel versiyonların ya da altından imal edilen modellerin fiyatı 10.000 Euro'dan yüksektir.
2018 yılında satışa sunulan Navitimer 8 modelinin tasarımı klasik Navitimer modelinden oldukça farklıdır. Bu yeni koleksiyonda hesap cetveli işlevi bulunmasa da serideki tüm modeller süre aralıklarını ölçme imkânı sunmaktadır. Bu işlev üçgen markörlü iki yöne dönen bezelle sağlanmaktadır. Fiyatı yaklaşık 2.600 Euro düzeyinde olan tarih göstergeli üç ibreli saat koleksiyonun giriş modeli olarak kabul edilir. Modelin gün ve tarih göstergeli örneği (Day & Date) 2.800 Euro'ya satılmaktadır.
Gün ve tarih göstergesinin yanı sıra kronograf işlevine de sahip bir saate sahip olmak istiyorsanız Valjoux 7750 mekanizmasıyla çalışan Navitimer 8 Chronograph 43 modelini satın alabilirsiniz. Bu sportif tasarımlı saatin fiyatı 3.600 Euro'dan başlamaktadır. 1.500 Euro daha fazla ödeyerek bu saatin kronograf işlevine ve tarih göstergesine sahip B01 manüfaktür mekanizmayla çalışan örneğini satın alabilirsiniz. Dünya saati, işlevine sahip Navitimer 8 B35 Automatic Unitime 43 modelinin fiyatı 5.300 Euro'dur. Gül rengi altından imal edilen, kahverengi renkte timsah derisi kayışlı ve kahverengi kadranlı model için yaklaşık 14.000 Euro ödemeniz gerekecektir.
Breitling Navitimer modelinin geçmişi Breitling'in Chronomat modelini satışa sunduğu 1942 yılına kadar gitmektedir. Bu saat geçmişte matematiksel hesaplamaların yapıldığı hesap cetveline sahip olarak üretilmekteydi. Modelin ismi "Chronograph" ve "Matematik" kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu pilot saati Amerika Birleşik Devletleri hava kuvvetleri tarafından kullanılmıştır. 1980'li yıllardan itibaren bezelin 3, 6, 9 ve 12 pozisyonlarında yer alan çıkıntılar saatin karakteristik bir özelliği haline gelmiştir. Bu dönemden itibaren modelde hesap cetveli yer almamaktadır.
Breitling 1952 yılında Navitimer'ı Chronomat'ın geliştirilmiş bir örneği olarak satışa sundu. Saatin hedef kitlesi kadrandan rahatlıkla anlaşabilmektedir: Dünyanın en büyük pilot ve uçak sahipleri derneği olan Uçak Sahipleri ve Pilotlar Birliği'nin amblemi (Aircraft Owners and Pilots Association - AOPA) saatin kadranını süslemektedir. Dairesel hesaplama cetveli havacılıkla ilgili temel matematiksel hesapları yapmaya olanak verir. İsviçreli üretici bu modelde ağırlıklı olarak Venus 178 mekanizmasını kullanmaktadır. Valjoux 72 mekanizmasıyla olarak üretilmiş modeller de bulunmaktadır. Breitling bu tarihten beri Navitimer'ın temel özelliklerinde bir değişime gitmemiştir. Dairesel skalalar saatin yeni varyasyonlarına da hakimdir.
Navitimer, satışa sunulmasının üstünden 10 yıl geçtikten sonra yaşanan bir olayla tüm ilgiyi üzerine topladı: Kronograf modeli bir astronotun bileğinde uzaya çıkan ilk saat olmuştu. Scott Carpenter, 1962 yılı Mayıs ayında Aurora 7 kapsülüyle dünyanın çevresinde attığı 3 tur sırasında bileğinde bu saati taşıyordu. Saatin özelliklerinden biri gösterilen saatin geceye mi gündüze mi ait olduğunu gösteren 24 saat skalasıdır. Ne yazık ki saat astronot dünyaya dönerken kapsülün suya düşmesi ve sonrasında yaşanan bir şanssızlık nedeniyle sudan hasar görmüş ve Breitling'e geri gönderilmiştir. Saat daha sonra kaybolmuştur. Bu tarihi kol saatinin nerede olduğu günümüzde de bilinmemektedir.
Breitling son birkaç on yıldır Navitimer Cosmonaute modelinin sınırlı sayıda üretilmiş çok sayıda özel serisini satışa sunmuştur. Bunlardan biri uzaya yapılan ilk insanlı yolculuğun 50. yıldönümü nedeniyle 2012 yılında 1962 adetle sınırlı sayıda üretilen versiyondur. Bu saati manuel kurmalı 02 mekanizması çalıştırır. Carpenter modelinde olduğu gibi bu yeni saatte de 24 saat markörü kullanılmıştır. Saatin arka kasa kapağına işlenmiş skala sayesinde Celcius ve Farhrenheit arasında çevrim yapmak mümkündür. Mercury-Atlas 7 görevinin logosu da arka kapakta yer alır. Bu kronometrenin fiyatı yaklaşık 6.000 Euro'dur.
Şirket 1884 yılında Léon Breitling tarafından kuruldu ve Birinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan uçak kokpit saatlerinin ve pilot saatlerinin üreticilerinden biri oldu. Breitling saat 2 pozisyonunda düğme bulunan ilk kronografı 1915 yılında tanıttı. İki düğmeye sahip ilk kronograf da yine Breitling tarafından 1934 yılında satışa sunuldu. Kurma tepesinin altında yer alan düğme kronometreyi sıfırlamak için kullanılmaktaydı. Bu kullanım şekli kısa zaman içinde diğer saat üreticileri tarafından da ürettikleri modellerde uygulanmaya başlandı.
Kadran üzerinde yer alan çok sayıda sayıyla ve çizgiyle beraber kullanılan hesaplama işlevi Navitimer'ın dikkat çekici tasarımının belirleyici özelliğidir. Dışarıda yer alan skala bezelin yardımıyla döndürülebilirken, iç tarafta yer alan skala sabittir. Dış skala iç skalaya karşı şekilde çevrilerek saat yuvarlak bir hesap cetveli oluşturur. Böylece saat havacılık için gerekli hesaplama işlemleri için kullanılabilir.
Navitimer ile kara mili ve deniz mili cinsinden uzunluk birimlerini kilometreye çevirebilirsiniz. Uçağın hızı, kalkış mesafesi ve iniş mesafesi de saatle hesaplanabilir. Hız ve süre bilgileri biliniyorsa Navitimer ile geride bırakılan mesafe belirlenebilir. Yakıt tüketimi de aynı şekilde Navitimer ile rahatlıkla hesaplanabilir. Breitling bu hesaplamaların nasıl yapılabileceğini internet sayfasında yayınladığı kullanım kılavuzunda detaylı bir örneklerle beraber göstermektedir.
Breitling kendi ürettiği mekanizmayla klasik Navitimer modelini çalıştırmaktadır. İsviçreli üretici mekanizma ismini Breitling 01 olarak koymuştur. İsviçreli şirket kendi ürettiği ilk mekanizmayı 2009 yılında tanıttı. Saatte 28.800 yarı titreşim (A/s) yaparak çalışmaktadır ve 47 yataklama taşına sahiptir. Oldukça uzun süre çalışmasına izin veren güç rezervine sahiptir: 70 saat. 01 mekanizması zamanı saniyenin dörtte biri hassasiyetinde ölçer. 24 saat markörlerinin kullanıldığı Cosmonaute modelini B02, GMT modelini de B04 mekanizması çalıştırır. Saatte 28.800 yaparak çalışan her iki manüfaktür mekanizmanın güç rezervi 70 saattir.
Breitling geçmişte Navitimer modellerinde ETA tarafından üretilen mekanizmaları kullanmaktaydı. Ancak bu durum kesinlikle bir dezavantaj değildir. Kalitesi kanıtlanmış bu İsviçre yapımı mekanizmaların bakımı ve tamiri deneyimli her saat ustası tarafından yapılabilir. Breitling'in Uzak Doğulu üreticilerle rekabet etmek için üretmiş olduğu quartz mekanizmalı ve dijital göstergeli Navitimer modellerine pek sık olmasa da rastlamak mümkündür. Bu modeller günümüzde Breitling için sıra dışı saatler olarak kabul görmektedir.
Diğer lüks saat üreticileri Breitling Navitimer'e alternatif olarak çok sayıda değişik modeli satışa sunmaktadır. Fortis Flieger ve IWC Pilot Chronograph bu alternatifler arasında ilk akla gelenlerden ikisidir, ancak Navitimer'e en yakın saat Sinn 903 modelidir. Bu benzerlik bir tesadüf değildir. Alman üretici Sinn quartz krizi sırasında Breitling'den saatin lisans haklarını satın almış ve bu sayede Navitimer ile neredeyse aynı olan bir model üretme imkanına kavuşmuştur. Sinn tarafından üretilen saat orijinal modelle tamamen aynı olmasa da bu modele göre bazı avantajlara sahiptir. Sinn tarafından üretilen saat 100 metreye (10 bar) kadar su geçirmezliğe sahipken Breitling Navitimer 30 metreye kadar (30 bar) su geçirmez. Yeni Sinn 903 modelleri yaklaşık 2.500 Euro fiyatla satışa sunulmaktadır. Bu saatlerde kullanılan İsviçre yapımı Sellita SW 500 mekanizması ünlü Valjoux 7750 mekanizması temel alınarak aynı yapıya sahip olacak şekilde üretilmiştir.