Saatinizin bakımını doğru bir şekilde yapın

Saatinizi satarken, saatinizin durumu önemli bir role sahiptir: Saatinizin durumu ne kadar iyiyse, potansiyel alıcı bulmanız ve iyi bir satış fiyatıyla satış yapmanız o kadar kolay olacaktır. Önerilerimizi dikkate alarak saatinizi kullanım ömrünü önemli ölçüde uzatabilirsiniz.

Kontrol listesini PDF olarak indirin

Saatinizi sarsıntılara karşı koruyun

Saatinizi bileğinize takıp çıkarırken düşürmeyin. Çoğu saatsever bunu çok fazla dillendirmese de saatlerini bileklerine takarken ya da çıkartırken sık sık düşürür. Sarsıntılar aynı su gibi pahalı tamiratlar gerektirebilecek ciddi zararlara yol açabilir. Katlanır toka, dilli tokaya göre daha güvenli bir alternatiftir. Bu nedenle katlanır tokayı iyi bir yatırım olarak da görebilirsiniz.

Doğa sporları yaparken saatiniz bileğinizde olmasın! Bir metre yükseklikten sert bir yüzeye düşen saat zarar görebilir, ancak dağ bisikleti ya da kayak gibi sporları yaparken saat yere düşmese bile sürekli sarsıldığı için zarar görür. Saatinizi yüksek ısıya maruz bırakmayın. Dış faktörler saatinizin eskimesini hızlandırır ve mekanik saatin işlevlerine zarar verir.

Su geçirmezlik

Su geçirmezlik konusu birçok açıdan dikkatle ele alınmalıdır. Öncelikle saatin içine su sızması nedeniyle oluşacak hasar oldukça büyüktür. Saatin içine giren su önemli parçalarının paslanmasına bile neden olabilir. Yapılması gereken tamirat hem zahmetli hem de oldukça pahalıdır. Ayrıca "su geçirmezlik" ile tam olarak ne kastedildiği hakkında önemli yanlış kabuller bulunmaktadır.

"100 metreye kadar su geçirmez" ibaresini taşıyan bir saatle 100 metreye dalış yapmamalısınız. Bu ifade, saatin laboratuvar ortamında 100 metrede ortaya çıkan su basıncına dayanabildiğini göstermektedir. Saat bileğinizde yüzerken yaptığınız yüzme hareketleri basıncı arttıran etki yapmaktadır. "100 metreye kadar su geçirmeyen" bir saatle yüzebilir ya da şnorkel ile dalış yapabilirsiniz, ama dalış yapmak istiyorsanız en az 200 metreye (20 bar) kadar su geçirmeyen bir saat tercih etmelisiniz.

Önemli bir diğer faktör de, tüm diğer teknik özellikler gibi parçaların eskimesinden etkilenen sızdırmazlıktır. Kullanım alışkanlıkları, sıcak, soğuk ve darbeler saatin su geçirmezliğinin daha uzun ya da daha kısa sürmesine neden olabilmektedir.

Bu nedenle saatinizin su geçirmezliğini düzenli olarak her yıl bir saat ustasına kontrol ettirmelisiniz.

Saatinizi doğru bir şekilde ayarlayın

Tarih ya da takvim işlevine sahip saatlerin ayar işlemleri saat 23.00 ve 03.00 arasında yapılmamalıdır. Bu saatler arasında yapılan ayar işlemi mekanizmaya zarar verebilir. Tarih değişim işlemi gece yarısından daha önceki bir zamanda başlar ve gece yarısından sonraki birkaç saat içinde tamamlanır.

Mekanik saatinizi saat yönünün tersine değil, saat yönüne doğru kurmalısınız. Tarih ayarını asla geriye doğru yapmamalısınız. Tarih ve takvim işlevleri sadece ileri doğru ayarlanacak şekilde tasarlanmıştır.

Deri kayışlarınızın bakımlarını yapın

Deri, su, sabun ve terle temas ettiğinde zarar gören bir materyaldir. deri kayışlı saatinizi uyurken, duş yaparken ya da yüzerken bileğinizde taşımayın. Kayışlar kişisel kullanım alışkanlıklarından çok fazla etkilenirler, ama genelde 1 yıl boyunca zarar görmeden kullanılabilirler. Kayışlar daha sonra hijyenik nedenlerle değiştirilmelidir.

Manyetik alanlardan kaçının

Bilgisayar ekranları ve diğer elektronik aletler nedeniyle sürekli olarak manyetik alanlarla karşı karşıya kalırız. Kuvvetli manyetik alanlar saatinizin manyetiklenmesine dolayısıyla mekanizmanın sapmayla çalışmasına neden olabilir. Bu nedenle saatinizi röntgen çektirirken, alışveriş merkezi ya da havalimanlarında x-ray cihazlarından geçerken bileğinizden çıkarın ve hoparlör gibi aletlerin yakınına koymayın.

Saatinizin bakımını düzenli olarak yaptırın

Saatinizi her gün bileğinizde taşıyorsanız, saat mekanizması 365 gün boyunca 24 saat çalışır. Mekanizma çok sayıda küçük ve birbiriyle mükemmel uyum içinde olması gereken hassas parçadan oluşmaktaıdr. Bu parçalar aşınmaya da maruz kalmaktadır. Bu nedenle ortaya çıkabilecek sorunları önlemek için saat her 5 yılda bir düzenli olarak bir saat ustası tarafından bakımdan geçirilmelidir.

Saatinizi doğru bir şekilde saklayın

Saatinizi çanta içinde taşımayın. Çanta içinde bulunan diğer nesnelerin sivri uçları saati çizebilir ya da saat sarsıntılardan etkilenebilir. Saati havalı bir poşetin içine sabitleyerek taşımanız en doğrusu olacaktır. Özellikle vintage saatler safir camlı güncel saat modellerine göre daha hassastır. Saatinizin çok tozlu, nemli ya da güneş ışınlarının doğrudan geldiği ortamlarda bulundurmayın.

Saatinizi satmak istemeniz durumunda, saatin durumu fiyatı belirleyen en önemli faktör olacaktır. Saatin durumu ne kadar iyiyse, potansiyel alıcılara ulaşma ve iyi bir satış fiyatı belirleme şansınız o kadar yüksektir.

Şimdi satın